Daag en tot nooit meer (2)

heleen

Heleen Debruyne vraagt: https://www.humo.be/humo-archief/402185/heleen-debruyne-wie-voor-het-belang-stemde-en-wil-praten-mail-me
Ik draai!


Geachte mevrouw Debruyne,

Ik schrijf u naar aanleiding van uw column in het weekblad HUMO van vorige week.

U zegt dat u vastzit in uw bubbel, ongetwijfeld de harde houten bank van één of ander Brussels pseudo-volkscafé waar u salonfähige communisten zit op te vrijen aan acht euro per consumptie. U zegt dat die bubbel gerust even schriftelijk doorprikt mag worden. Wel, sta me toe om te vertellen over míjn bubbel. Mits een weinig empathie zullen er heel wat puzzelstukjes op z’n plaats vallen.

Een aantal jaren geleden leefden we in harmonie in mijn dorp. Proper getailleerde bloemenperkjes, een leuk contact met de postbode en een organisch gegroeide mix van jonge, werkende gezinnen en keurige gepensioneerden. Tot één of andere sociale dienst besloot dat het welletjes was, en onze residentiële wijk opzadelde met “nieuwe” buren. Buren die, en dat merk je meteen als je ze ontmoet, hier niet thuishoren.

Het begint bij de kinderen. De oudste, een opzichtig geklede en met goud behangen jongeman, doet niets liever dan met z’n van weinig goede smaak getuigende patserwagen de buurt op stelten te zetten. Aan z’n kar sleutelen tot een deuk in de nacht, dat wel, maar werken? Ho maar! Tenzij je verdonkeremanen natuurlijk een voltijdse job kunt noemen. Z’n jongere broer, duidelijk mentaal gehandicapt of anderszins érg laaggeschoold, heult lekker mee met eerdergenoemd sujet en doet bovendien niets liever dan onze meisjes te begluren. Het is hem van hogerhand zelfs verboden om nog maar in de buurt van de lokale jeugdsportclub te komen, maar ‘respect voor de wet’ bestaat niet in hun taal.

En zo loopt er nog meer addergebroed rond. Want een hele hoop kinderen maken is niet moeilijk. Ze opvoeden, daarentegen… Een vaderfiguur is er niet, tenzij hij – en dat is best mogelijk – al jaren gemeenschapsgeld tellend in z’n bed ligt. Alles valt dus op de schouders van de moeder, een schreeuwlelijk die grossiert in afgrijselijk stinkend eten en gekleed loopt in vodden waar een mens nog niet dood in gevonden wil worden. Geen vriendelijk woord komt vanonder haar snor, tenzij je natuurlijk sociaal medewerker bent. Die wordt rond de vinger gedraaid en bespeeld dat het niet mooi meer is. Wij zijn een gemeenschap die er prat op gaat dat we elkaar begroeten. Zij neemt nog niet eens de moeite om die stinkende sigaar uit haar bek te halen of te knikken. En wie doet er in ’s hemelsnaam winter- en zomerlang rubberen laarzen aan?

Ik kan hier nog een tijd doorbomen, maar vrees dat het geen zoden aan de dijk zal brengen. Met de Oranjevereniging zijn we alle mogelijke pistes aan het bekijken om die Flodders hier buiten te krijgen. Nog even en Zonnedael is terug van ons!

Vriendelijke groeten,

Tho


(Tevens wil ik mijn excuses aanbieden voor de valse publicatie van gisteren. Het betrof een work in progress – ik heb in mijn archief nog zo’n tiental artikels staan waar ik niets mee doe – en een overijverige duim.)

Advertenties

3 gedachtes over “Daag en tot nooit meer (2)

  1. Tho … echt man, ik dacht da wij vriende ware. Sleutelen aan me kar tot een gat in de nacht is me werk, Tho. Per carburator da ik uit een kar haal, krijg ik 5 gr. C en een gps kan ik omruile tege een IPhone. En me pa, die ligt in bed omdat ie veel pijn heeft aan z’n rug, echt veel pijn man. En m’n ma is de beste kok van de wereld (na Karim van de pittabar – (h)eerlijk). Trouwens, die sociaal medewerkster, wat een lekkere kip, man. Vanavond komt die weer langs, dus heb ik me vrienden uitgenodigd, allez Tho, laten we dit alles vergeten en om ook af vanavond. Kunnen we wat in het park gaan uithangen met die lekkere kip.

    Tot straks, man, ik reken op je!
    En ik ben niet boos op je, man!

    Hisjam

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s